Beiträge

Učinite Vječnu vatru spomenikom šehidima!

Otvoreno pismo gospodinu Izetbegoviću
Učinite Vječnu vatru spomenikom šehidima!

Poštovani gospodine Izetbegović,

povodom obilježavanja Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vašim prisustvom na šehidskom spomen mezarju Kovači u Sarajevu želimo da kao stranački nepristrasno udruženje istaknemo naše nezadovoljstvo sadašnjim statusom i odabirom lokacija spomenika za najbolje sinove naše bosanske domovine.

Očigledno je, da su važne i istaknute lokacije u gradu Sarajevu rezervisane za sve one ličnosti i događaje, koji u pravilu nemaju nikakve ili jako upitne veze sa historijom Bošnjaka, grada Sarajeva i Bosne kao drzave uopšte.


Vrijeđa nas Vaše prihvatanje ponižavajućeg stanja, u kojem se na zabačenim dijelovima grada nalaze spomenici i odaje počast šehidima, dok je u isto vrijeme elitna lokacija Vječna vatra posvećena agresorskoj JNA - istoj onoj vojsci, koja je rušila grad Sarajevo, ubijala njegove građane i iste one borce-šehide, kojima Vi "odajete" počast.

Ovo je zaista jedan bolestan sistem društvenih vrijednosti i za Bošnjake sramotan položaj, jer se radi o dobrovoljnom samoponižavanju i prihvatanju vlastite podređenosti!

Svjedoci smo svakodnevnih natpisa u medijima, kako je Bosna i Hercegovina sekularna drzava, dok se istovremeno grade spomenici vjerskim ličnostima manjinskih naroda i vjerskih skupina.
I opet ne bilo gdje, vec u samom centru, na najljepšim i najvrijednijim lokacijama.

Kao da to sve nije dovoljno, imamo najnoviju inicijativu u režiji ambasadora Republike Albanije, da se nasuprot najvažnije državne institucije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dvorištu crkve na Marijinn Dvoru postavi spomenik Majci Terezi.
Ovo samo po sebi i nije problem, svi trebaju da se lijepo osjećaju u glavnom gradu države, ali treba imati u vidu umjerenost i izbalansiranost po pitanju simbola i spomenika u gradu Sarajevu.

Ono što zabrinjava, jeste muk među predstavnicima Bošnjaka i neviđeni konformizam stranih državljanja i nebošnjaka, da urbanistički i ideološki projektuju ovaj grad, kojeg su osnovali, izgradili i kroz historiju sačuvali Bošnjaci.

Zbog svega ovoga očekujemo od Vas, kao bošnjačkog člana u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i dopredsjednika Stranke demokratske akcije, da pokrenete proceduru za preoblikovanje Vječne vatre u spomenik šehidima Armije Bosne i Hercegovine

Također očekujemo u budućnosti Vaš angažman za izgradnju spomenika Genocida nad Bošnjacima Srebrenice na prigodnom mjestu u Sarajevu kao i generalno realizaciju dostojanstvenog urbanističkog tretmana historijskih ličnosti Bošnjaka, kao sto su kralj Tvrtko, Kulin ban, kraljica Katarina i drugi, jer je očigledno etno-nacionalno-državno prisvajanje ovih ličnosti od strane historijskih falsifikatora u službi velikonacionalističkih politika.

Poštovani gospodine Izetbegović,
Ovakvi jubilarni datumi zorno svijedoče posljedice naslijeđenog sistema vrijednosti, koji je Bošnjake tretirao kao narod manje vrijednosti, bez zasluženog položaja u javnosti.
Konačno je došlo vrijeme, da se nanesena historijska nepravda počne ispravljati i pristupi konkretnim urbanističkim mjerama izmještanja starih jugoslavensko-komunističkih simbola i spomenika a da se na njihovo mjesto postave nasi bošnjački velikani.

Ukoliko Vi pak i dalje nastavite pasivnim stavom okretati glavu od ovog ponižavajućeg statusa, kada su zaslužne ličnosti Bošnjaka i njihovi historijski datumi u pitanju, mi ćemo biti prisiljeni, smatrati Vas kao osobu, koja ne može očekivati povjerenje Bošnjaka u Vas, kao njegovog lidera i zaštitnika, za kojeg se Vi lično i Vaša stranka već decenijama predstavljate.

Uz iskrene pozdrave i nadu međusobnog uvažavanja.

Za BAK

Dr. Bisera Suljić Boškailo            Dipl.-Ing. Amer Sabitović
(Predsjedavajuća)                (Dopredsjedavajući)

© 2011 Bosnischer Akademischer Kreis

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kontonummer: 1000589901 | Bankleitzahl: 701 500 00 | IBAN: DE32 7015 0000 1000 5899 01 | BIC: SSKMDEMMXXX | Sparkasse München