Beiträge

Saopcenje za javnost: SDA da prekine sa ponizavanjem Bosnjaka

Saopcenje za javnost: SDA da prekine sa ponizavanjem Bosnjaka


Povodom stranackih pregovora oko uspostavljanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Bosanski akademski krug zeli da izda slljedece saopcenje.

Mi kao nacionalno udruzenje, koje okuplja viosokoobrazovane Bosnjake, smatramo nedopustivim, da se nakon legalno sprovedenih izbora primjenjuju i/ili prihvataju bilo kakvio mehanizmi ucjena od bilo koje strane.

Takvo ponasanje stranke HDZ ne samo da nije demokratsko i legalno, vec se moze tumaciti kao proutuzakonito i protuustavno.

S toga obavjestavamo javnost i gosp. Izetbegovica, koji se mimo Statuta SDA (koji tu stranku na prvom mjestu i primarno definise kao bosansku i bosanskohercegovacku a ne bosnjacku) dobrovoljno prihvatio uloge zastite interesa bosnjackog naroda, da se mi ogradjujemo od njegovog snishoidljivog ponasanja i time Bosnjake dovodi u inferioran polozaj.
Za takvo nesto se ne moze naci niti jedan nacionalni ili drzavni interes.

Smatramo takodje sramnim odnos SDA prema glasacima DF-a, koji nisu iskljucivo pripadnici naseg naroda ali jesu gradjani Bosne i Hercegovine. Njihov glas se u ocima SDA manje vrijednuje nego glas gradjana za stranku HDZ.

Ovim cinom gosp. Izetbegovic i SDA oficijelno prihvataju i uvode aparthejd u odnose Bosnjaka i Hrvata, gdje je Bosnjacima namjenjena uloga "crnacke vecine" u odnosu na "bijelacku manjinu" (sic!).

Time se takodjer dodatno produbljuju napetosti medju narodima u Bosni i Hercegovini, jer se jedni vrijednuju vise od drugih i otvara pandorina kutija daljnjih podjela.

S toga pozivamo sve Bosnjake, koji drze do svog nacionalnog dostojanstva ali i ostale gradjane Bosne i Hercegovine, koji ne pristaju na rasne kriterije HDZ-a, da izraze svoje negodovanje i demokratskim sredstvima bore protiv ovakve politike.

Odbor

© 2011 Bosnischer Akademischer Kreis

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kontonummer: 1000589901 | Bankleitzahl: 701 500 00 | IBAN: DE32 7015 0000 1000 5899 01 | BIC: SSKMDEMMXXX | Sparkasse München